Al dat “zuipen” is wel leuk, maar ‘the day after’.. wat is een kater nou eigenlijk?

Wat is een kater nou eigenlijk? figure-309910_1280

Na een lekker avondje uit met vrienden heb je lekker gedronken. De volgende ochtend wordt je anders wakker dan normaal.. maar waarom dan? Je spreekt dan van zogenaamde ‘kater’. In de meeste gevallen heb je hoofdpijn, heb je dorst, ben je trillerig, je voelt je moe en tenslotte kan je ook misselijk zijn waar je van gaat braken. Sterke drank zorgt voor vaak voor snellere katers, omdat die dranken ook vaak sterk zijn. Met bier moet je wat meer drinken om een kater te krijgen. Als je mixdrank drinkt, drink je ook nog vocht, zoals cola. Dit is bij bier niet het geval. Wij als studenten weten hier ook veel van, want wij hebben verschillende keren een kater gekregen.

Waardoor ontstaat een kater?

Een kater heeft verschillende oorzaken, maar de belangrijkste is vochttekort. Alcohol zorgt ervoor dat de nieren veel water uitscheiden, daardoor ontstaat er ongeconcentreerde waterachtige urine. Het vocht verlaat je lichaam, maar de alcohol blijft in je bloed zitten. Je lichaam en hersenen drogen dus uit, daardoor heb je ook vaak een droge mond.

Maar het kan ook ontstaan door persoonlijke omstandigheden. Als je, jezelf al moe of down voelt, komt het harder aan. Je hoeft dan niet veel te drinken om een kater te krijgen. Een fit en blij persoon kan een aantal glazen meer hebben dan iemand die zich wat minder voelt.

glasses-933582_1280
Hoe voorkom je een kater?

Wat natuurlijk het beste is om alcohol te laten staan en de hele avond geen alcohol drinken. En wie toch besluit om het op een drinken te zetten kan de kater verminderen door soms een glas water tussendoor te pakken, zodat je vochtmeter op peil blijft. Ook helpt het om op het einde van de avond veel water te drinken, een hapje eten kan ook geen kwaad, wat goed is voor je bloedsuikerspiegel.

Een tip van ons: Drink minimaal 1 glas melk voordat je naar bed gaat en neem er ook weer 1 in de ochtend. Dit scheelt bij ons al heel veel.

bar-257857_1280Zie voor meer belangrijke informatie over alcohol en jongeren op onze website:
“www.drinkenmetleeftijd.wordpress.com” of zie onze Facebookpagina: “drinkenmetleeftijd”.

Je moet ook natuurlijk niet te vaak, te veel gaan drinken. Dan zou je namelijk een alcoholverslaving kunnen opleveren, voor meer informatie zie blog “Alcoholverslaving”.

Bronnen:

http://www.gezondheidsnet.nl/verslavingen/8-vragen-over-een-kater

Hoe ontstaat een kater door alcohol?

Plaats een reactie