Alcohol als verslaving bij jongeren

Een korte intro over alcoholverslavingman-69287_1280

Drank zoals; bier en wodka wordt vaak al op jonge leeftijd gedronken en is sociaal geaccepteerd. Daarom wordt de kans op alcoholverslaving ernstig onderschat door ouders of verzorgers van een minderjarig kind of jongere. En dat terwijl alcoholverslaving één van de meest voorkomende vormen van een verslaving is! De gevolgen van alcohol zien jongeren vaak niet in.

Hoe herken ik een alcoholverslaving?

Alcoholverslaving wordt gekenmerkt door twee factoren, namelijk geestelijk en lichamelijk.

Geestelijke factor –> betekent dat je verlangt naar drank en je kunt het ook niet stoppen.

Lichamelijke factor –> betekent dat je lichaam aan alcohol gewend raakt. Er ontstaan verschillende onthoudingsverschijnselen, zoals: slecht slapen, misselijkheid, trillen en transpireren.

Wat zijn de risico’s van alcohol dan op een jongere leeftijd?

Overmatig drankgebruik is schadelijk voor je hersenen vooral in de ontwikkelingsperiode, dat houdt in dat je hersenen zich blijven ontwikkelen tot ongeveer je 24e. Een belangrijk gebied in de hersenen zijn: geheugen en leren. Alcohol kan daarom dit gebied zéér nadelig beïnvloeden. Ook op het karakter en gedrag van jongeren.

wine-600134_1280Alcoholverslaving in combinatie met mixdrankjes

Uit onderzoek van de overheid is gebleken dat jongeren steeds meer zijn gaan drinken. Vaak gebeurd dit in groepsverband, omdat het een vriendengroep is willen jongeren in groepsverband niet onderdoen voor een ander iemand. Mixdrankjes zijn zéér populair onder de jongeren, het is zoet, je hoeft niet aan de smaak te wennen en bovendien proef de alcohol nauwelijks. Daarbij denk je aan overschatting van drankgebruik.                                                                                                                     

drink-428319_1280

De aanpak bij jongeren

Om succesvol te zijn, zul je als ouder zijnde goed op jouw zoon/dochter moeten letten en hem/haar erop wijzen wat de gevolgen zijn. En als het niet meer te stoppen is dan bestaat er ook nog “Yes we can Clinics”. Dat is een jeugdkliniek waar lichamelijke, psychische en socialen problemen worden behandeld. Deze opnameperiode ervaren de jongeren als zeer intensief.

Wat na de aanpak?

De na-zorg is ook belangrijk, want een alcoholverslaving is niet binnen een paar weken opgelost. De jongeren krijgen verschillende hulpmiddelen om een nieuw leven op te bouwen. Ook de ouders worden daarvan voorzien. “Yes we can Clinics” begeleidt de jongeren naar een evenwichtig leven zonder alcohol.

question-marks-2215_640

Ken je iemand die een alcoholverslaving heeft en wilt daar meer informatie over hebben? Kijk eens hoe jongeren daarmee om kunnen gaan op onze Facebook pagina. Maar ook algemene informatie met betrekking tot alcohol en jongeren kunt u bij ons terecht.

Bronnen:

http://www.yeswecanclinics.nl/behandelmethode/alcoholverslaving

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/alcohol/inhoud/voorkomen-alcoholmisbruik-en-alcoholverslaving

Plaats een reactie